İguana Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler
İguanaların Doğal Yaşama Alanları:
Tropik ormanlarda, genellikle nehir veya akarsu kenarlarında bulunan ağaçların suya eğilen dallarında yaşarlar. Herhangi bir tehlike anında hemen suya atlarlar. Çok iyi yüzücülerdir.
İguanaların Ömrü: 15-20 yıl
İguanaların Barınması:
İguanalarda barınma çok önemlidir. Diğer sürüngenlerden farklı olarak erkek iguanaların cam akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni erkek iguanalar kendi cinslerine karşı oldukça saldırgan olduklarından dolayı camda kendi yansımalarını gördüklerinde strese girerler. Kendi yansımasını başka bir erkek iguana sandığı için sık sık saldırı amaçlı kafasını camlara vurur ve burun yaralanmalarına neden olur.
Bu nedenle iguanalar için en ideal barınaklar tel kafeslerdir. Yavru iguanalar için küçük kafesler yeterli gelse de büyüdüklerinde geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır. Yetişkin iguanalar için tavsiye edilebilir minimum kafes ölçüleri 2m X 1m X 1.5 m şeklinde olmalıdır. Terraryum içerisinde kendilerini doğal ortamlarında olduğu gibi rahat ve güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bunun için kafesin içi yapay bitkiler ve tırmanabilecekleri ağaç dalları ile dekore edilmelidir. Doğadan toplanan dekor malzemelerinin temiz olduğundan emin olun. Dışardan getirilen kütük ve ağaç dallarının iç kısımları çeşitli böcek ve parazitlere ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu yüzden getirilen malzemeyi kafese koymadan önce dezenfekte edin veya kaynatın. İguanaların kafesindeki dışkı ve yere dökülen besin artıkları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi taktirde bakteri ve sineklere uygun ortam hazırlamış olursunuz. Kafesin içindeki su kabı her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Taban malzemesi olarak kum veya2 ağaç kabuklarından oluşan torf karışımını kullanabilirsiniz.
Aydınlatma: UVA ve UVB içeren florasan veya lambalar kesinlikle kullanılmalıdır.
Isı: İguanalar yüksek sıcaklıkları ve güneşlenmeyi severler. Kafesin (verdiğimiz kafes ölçülerine göre) içerisinde 100 W spot ampullerle bir güneşlenme alanı hazırlanmalıdır. Güneşlenme alanın sıcaklığı 35 °C diğer bölgeler ise 25-30 °C arasında olmalıdır. Gündüzleri sıcaklı 24 °C geceleri ise 21 °C altına düşmemelidir.
Rutubet: İguanalar doğada rutubetli ormanlarda ve su kenarlarında yaşarlar bu nedenle yüksek rutubet seviyesi sağlanmalıdır. %70-80 arası idealdir. Bunu da günde 4-5 sefer su spreyiyle kafesi nemlendirerek sağlayabilirsiniz.
İguanaların Beslenmesi:
İguanalar doğuştan otçuldurlar. Bazı yanlış makaleler sonucu iguanaların hayvansal gıda aldıkları yazılmıştır. Bu bilgiler kesinlikle yanlıştır. Hayvansal gıdalarla beslenen iguanaların ömrü 7 yılı geçmeyecektir. İguanalarınızın diyetinin %80'i sebze %20'si meyve ağırlıklı olmalıdır.
Çoğu iguana besleyen arkadaşlarımız iguanalarını sadece marul,salatalık,domates gibi besin değeri çok düşük gıdalar ile beslemektedir. Ayrıca yemek tabağındaki sebze ve meyve karışımı 2-4 çeşidi geçmemektedir. Böyle beslenen iguanalar dengeli beslenemedikleri için birtakım rahatsızlıklara yakalanarak erken yaşta ölmektedir.
İguanalarınızın yemek tabağında en az 6-8 çeşit sebze ve meyve bulunmalıdır. Ayrıca her öğünde gerekli sürüngen multivitaminleri yemeklerinin üzerine eklenmelidir. Çünkü iguanalar doğada çok çeşitli sebze ve meyvelerle beslenirler ev koşullarında bu çeşitliliği sağlamanız iguanalarınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca haftada bir kez Kalsiyum/D3 yemeklerinin üzerine eklenmelidir. "Calcidine granül" eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz Kalsiyum/D3 takviyesidir.
İguanalarınıza verebileceğiniz besinlerden bazıları roka, marul, tere, dereotu, radika, hindiba, ebegümeci, yonca, pancar yaprağı, turp otu, kereviz yaprağı, nane, fesleğen, dut yaprağı, Japon gülü, gül yaprağı ve çiçeği, kayısı, incir, erik, kivi, muz, papaya,çilek, kiraz, armut, kabak,şeftalii, yenidünya(tatlı), yeşil biber(tatlı). Salatalık, domates, havuç, patates, mantarı besin değerleri düşük olduğundan dolayı az miktarda vermelisiniz.
İguanaların Bakımı:
İguanalarınızı 10-15 günde bir ılık suyla yıkamanız hem derisindeki kaşınmaları hem de gözle görünmeyen mikropların temizlenmesi açısından çok yararlıdır. Ancak iguananızı yıkadığınız su ne sıcak nede soğuk olmalıdır. Bebek banyosu kıvamında ılık suyla yıkanmalıdır ve banyodan sonra hemen havluyla kurutulup sıcak ortamına geri konmalıdır. Banyodan sonra elde fazlaca gezdirmeniz onun üşüyerek hastalanmasına neden olabilir.
İguanalarınız deri değişimi ve üreme dönemlerinde biraz hırçın ve huysuz olurlar. Deri değişimini kolaylaştırmak için bu dönemde sık sık banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca atamadığı deri parçalarını elinizle dikkatli bir şekilde soyabilirsiniz.
İguanaların tırnaklarını uzadıkça kesmelisiniz. Uzayan tırnaklar bazı materyallere(perde, giysi v.b) takılarak iguananın tırnak ve parmaklarının kırılmasına neden olabilir. İguanaların tırnaklarını ışık altında görünen damarlara gelmeyecek şekilde kesmelisiniz.